Sign by Dealighted - Black Friday Coupons

KrONi

Wednesday, September 16, 2009

MaHAsiSwA MaLaS mEmBaCa ???

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Oleh Suliati Asri
suliati@hmetro.com.my

HARIAN METRO - 14 SEPTEMBER 2009

"BUKU mengasuh diri sasa bersuara, membaca menjadi jambatan bertuah, kita merindu buku dan ghairah baca, agar sentiasa canggih dan berhemah".

Itulah kata-kata Sasterawan Negara, Datuk Dr A Samad Said menggambarkan betapa pentingnya membaca. Selain itu, kempen membaca setiap tahun menunjukkan budaya membaca perlu ditanam dalam masyarakat terutama pelajar.

Namun, sejauh mana kempen itu memberi impak dan kesedaran kepada masyarakat terutama mahasiswa institusi pengajian tinggi (IPT)?

Benarkah berlaku kegersangan minat membaca di kalangan mahasiswa sehingga ia dijadikan topik perbincangan Wacana Malaysia Membaca di Fakulti Pengurusan Maklumat, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Selangor, baru-baru ini.

Majlis anjuran pelajar semester empat jurusan Sarjana Muda Sains Pengurusan Maklumat, Pengurusan Pusat Sumber itu mendedahkan kepincangan membaca di kalangan mahasiswa.

Tetapi pelik juga, mengapa mereka yang melanjutkan pelajaran di menara gading itu tiada minat membaca?

Jika tidak membaca, bagaimana mampu memperoleh diploma atau ijazah?

A Samad melihat senario golongan muda khususnya pelajar IPT hanya membaca buku teks untuk mendapatkan segulung ijazah dan selepas itu, mereka tidak lagi membaca.

Kebanyakan pelajar masa kini juga ghairah membaca bahan bacaan sia-sia, hiburan dan berbau seksual. Tetapi, apa faedah pelajar peroleh daripada bahan bacaan sedemikian?

"Banyak ilmu diperoleh daripada membaca dan buku adalah sumber ilmu sangat berharga, bukan sekadar lulus peperiksaan," katanya.

Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Khairusy Syakirin Has Yun Hashim, berkata secara persepsinya, pelajar universiti kurang membaca dan hanya berkepit dengan buku bersifat ilmiah.

Beliau berkata, mereka membaca hanya untuk lulus peperiksaan serta memenuhi kriteria pemarkahan kerja kursus.

Namun, berdasarkan kajian terhadap 42 pelajar IPT mendapati mereka minat membaca walaupun skop tertumpu kepada karya fiksyen.

"Kesimpulan daripada kajian ini membuktikan pelajar membaca lebih daripada lima buku setahun.

"Kajian itu turut mengubah kajian yang pernah dilakukan Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) satu ketika dulu yang mengatakan rakyat di negara ini hanya membaca dua buku setahun," katanya.

Namun, dari segi pembelian bahan bacaan di kalangan pelajar, hanya 48 peratus pelajar membeli buku dan baki 52 peratus tidak membeli buku.

"Ini bukan bermakna pelajar tidak membaca, sebaliknya kebanyakan mereka menggunakan perpustakaan universiti atau koleksi keluarga sebagai sumber mendapatkan bahan bacaan.

"Kebanyakan pelajar mahu membeli buku tetapi faktor harga membantut hasrat mereka, akhirnya mereka tidak membeli apa-apa.

"Kebanyakan buku ilmiah yang diimport mahal dan di perpustakaan, jumlahnya kecil berbanding mereka yang meminjam," katanya.

Justeru, bagi menangani masalah itu dan menambah minat membaca, Khuirusy menyarankan gerakan membaca perlu lebih digiatkan terutama di kalangan pelajar.

"Wujudkan pengurusan pembacaan di universiti sebagai lambang kepada bermulanya satu generasi baru yang minat dan menyintai buku," katanya.

Bagi bekas Pegawai Perancangan Bahasa Kanan, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Datuk Jaafar Abdul Rahim, kegersangan minat membaca di kalangan pelajar IPT memang ada tetapi itu tidak penting.

Menurutnya, apa yang perlu difokuskan adalah mereka yang minat membaca dan pelajar patut memburu gelaran pakar buku dengan membuka pemikiran melalui pembacaan dalam pelbagai bidang.

"Biasanya kita memperdebatkan mereka yang tidak minat membaca tetapi bagaimana pula mereka yang gila membaca?

"Dengan membaca, mereka punya idea selain membangunkan karakter seseorang.

"Justeru, saya meminta pensyarah memberi markah lebih kepada pelajar yang memberikan idea bernas, bukan 100 peratus daripada nota," katanya.

Jaafar berkata, ilmu berubah setiap masa dan ia mengikut peredaran masa. Justeru, sebagai masyarakat terutama pelajar, kita perlu mendapatkan ilmu itu dengan membaca.

"Pembacaan bahan bacaan tidak akan mati walaupun teknologi kini semakin canggih kerana walau apapun yang terjadi, buku akan kekal menjadi sumber ilmu sampai bila-bila," katanya.

Sementara itu, bagi pelajar tahun akhir Pengurusan Maklumat, Mohd Nabil Zulhemay, 24, berkata minat membaca itu akan lahir jika bahan bacaan itu difahami selain diminati.

Bagaimanapun, daripada minat sebenar pelajar untuk membaca, katanya, kebanyakan pelajar hanya membaca buku untuk mendapatkan ijazah.

"Sebagai pelajar, saya tidak menafikan kebenaran terhadap kerisauan A Samad itu kerana pelajar hanya membaca untuk lulus peperiksaan.

"Mereka gemar keluar dengan rakan atau menghabiskan masa melakukan aktiviti lain selain membaca. Jika membaca pun, majalah hiburan," katanya.

P/S : Beta hadir ketika Datuk Dr A. Samad Said berucap ... hati beta sayu apabila beliau menyatakan ingin menjual koleksi buku - bukunya buat kali kedua untuk membolehkan anaknya menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi ... Datuk Dr A. Samad Said layak mendapat gelaran Sasterawan Negara kerana beliau memang betul - betul mengaplikasikan bahasa di dalam kehidupan seharian ... semasa datang untuk dengar talk beliau , beta memasang niat untuk mendengar bunyi percakapan beliau sahaja ... usai mendengar , banyak perkara yang beta kagum dengan beliau ... untuk pengetahuan korang , beta menyimpan karya beliau bertajuk SALINA dan beta suka sajak beliau yang mempertahankan sekolah agama rakyat ... Semasa beliau menceritakan buku - buku yang telah dibaca oleh beliau , sungguh beta cemburu ... terasa ingin memiliki buku - buku yang disebutkan saat itu juga ... tapi beta sedar bahawa perkara itu diluar kemampuan beta ...

Rujukan

Tuesday, September 8, 2009

BuSybOdY aNd ThE BoDy iS bUsY ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Tomorrow :
0810AM - 1000AM => third language ( arabic ) - reading test
1110AM - 100PM => Ethnic relation - writing test

at the same time : submit the 2000 words essay about ICT in education , submit the cataloguing exercise

at 0500PM , PC maintenance maybe have writing test also ... i really don't know which one i must concentrate first ... this is the moral story about postponed the job ... hahaha

Thursday morning i have a class with mr shaharom ... the final project is not beginning yet ... we have to find out Allahyarham Rustam A. Sani material and then we have to explore the material ... 50 material about him , how will we start it ...

Friday morning , maybe the lesson of Information Literacy go on as usually ... we have the test after raya ... friday evening , my group will presenting the folio teaching model ... the project is not finish yet and it will finish on thurday night ... be the burung hantu lah that night ...

i have tempur tanpa senjata ( taekwando ) test also at saturday morning ... can't remember anything about the step ... huahuahua

to sum up , my brain became ting tong tak tentu arah right now ... kihkihkih ... gila comot english beta ... kepada cetgu english , jangan marah erk jika beta mencarcamerbakan english nih ...

terima kasih kepada zubair spedo yang susah2 jerk mendoakan beta supaya beta balik raya menggunakan bas sekolah oren ... sayangnya doamu itu tidak termakbul apabila beta berjaya mendapatkan tiket bas dengan harga biasa pada 17 september jam 5.30PM ... naik bas perak roadways jerk senang ... tiket balik ke shah alam pun beta sudah bedal iaitu pada 26 september 2009 jam 1.00PM ... makin dekat nak raya , makin banyak kerja yang nak disiapkan ... tapi beta dah terkenang2 istana hinggap beta di ipoh tuh ... rinduuuuu lh ... ish3 ... beta mahu study ...

Tuesday, September 1, 2009

WeBSiTe UiTM KeNa HaCk ???

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

tajuk di atas adalah benar ... huhu ... kejadian ini berlaku pada hari ahad yang bahagia ( kelmarin lah ) ... tapi semalam dah elok lah ... kalau tak buat back up , jenuh kot webmaster tuh nk start from beginning ... masa memuler nampak page tuh , nak dekat 10x jugak lah refresh sebab nak sahihkan sendiri ... mulanya nak masuk student portal , ish problem plak ... pergi library portal pun gitu jugak ... kalau bukan sebab belajar & maklumat terbaru , x der pasallah nak masuk page tuh ... bila dua2 page failed , beta terus pergi main website untuk masuk ke student portal secara manual ... ha , amek ko ... nampak kepala dalam mesin basuh ...

hikhikhik ... sempat lah jugak gelak mengekek 5 minit ... selama 3 sem beta kat sini , nih kali kedua website UiTM kena godam ... sblm beta masuk UiTM pun dah pernah kena godam rasanya ... bagi beta , ini petanda baik lah menampakkan malaysia telah mempunyai pengetahuan forensic networking ... tetapi , forensic networking nih kureng beretika lagaknya ... beta tahu golongan penggodam nih hanya mahu menguji kemahiran mereka dalam menggodam sistem organisasi / website ... tapi , tolong jangan godam website / sistem komponen Malaysia ( yang berkaitan Malaysia ) kerana faedahnya hanya si penggodam sahaja yang menikmatinya ... negara serta ahli - ahlinya kerugian ... saranan beta , jika mahu menggodam , godam negara lain punya sistem ... godam sistem pertahanan mana2 negara lebih berfaedah dari menggodam sistem negara sendiri ...

diharapkan webmaster UiTM lebih prihatin dan sentiasa membaiki kelemahan dari semasa ke semasa untuk kebaikan semua pihak ...

mintak sangat2 tolong godam sistem CIA , FBI & KGB ... lebih bermanfaat untuk seisi negara ... haha