Sign by Dealighted - Black Friday Coupons

KrONi

Sunday, July 19, 2009

MaLu NaK miNta WaNg ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

waaaah ... pokai abes skang ... bukan beta seorang ... rakan2 lain juga begitu ... desas desus mengatakan bahawa loan PTPTN pelajar sem 3 kuor pada bulan 8 semakin merobekkan perasaan & hati2 yang begitu terdesak ... buku nak beli ... yuran nak bayar ... T-shirt nak beli ( beta geram kalau ada orang paksa2 soh beli t-shirt , dari sekolah menengah sampai skang tak abes2 dengan t-shirt seragam ) ... baju batik UiTM beta tak pernah pakai ... t-shirt kesatria pun tak pakai sebab tak muat ( orang mintak duit balik , bukan nak bagi ... komander suruh buat kenang2an ... sakit hati tahu tak , beta tak pernah beli baju tapi tak pakai ! ) ... t-shirt kolej baru skali pakai masa taklimat koku baru2 nih ... panas yang hamat t-shirt kolej tuh ... nih fakulti plak nak suruh2 beli t-shirt ... baper banyak t-shirt korporat/seragam beta sudey ada ... pakainya jarang ... tengah2 orang pokai boleh suruh wajibkan beli t-shirt ... abes , nanti nak mamam telan t-shirt kew ?? ingat sumer orang kat sini anak orang senang kew ??? sumer orang dah takder duit ... nak print assignment pun terkial2 nak korek duit ... saving ??? duit loan sem lepas tak boleh nak saving sebab RM1500 dah bayar pinjaman pendahuluan PTPTN , RM 490 bayar yuran pengajian , RM420 bayar yuran kolej ... kalau kami dapat loan RM3200 untuk 1 sem , selepas ditolak2 duit yang di atas , akan tinggal RM790 untuk survive selama 5 bulan ... makan lagi ( makan siap catu duit , selalu puasa sunat , selalu buat diet melampau ) , print note & assignment kena kira jugak ... topup pun RM3 untuk 2 minggu ... memang dhoif lah kan sem lepas ... sesiapa yang dah biasa minta2 dengan parent , tak der masalah ... yang susah nak minta macam beta nih , paham2 jer lah ... sebagai anak sulung , ego untuk mintak2 tuh ada ... segan dengan adik2 , tahu bil2 yang ditanggung oleh parent & tahu parent kerja susah payah nak dapatkan setiap ringgit walaupun kerja dengan government ... beta tak mahu jadi anak yang senang lenang hidup , tapi family yang jauh di mata hidup ala kadar sebab nak bagi kesenangan kepada anak yang seorang nan jauh di mata ... kalau dah tua nanti , risau adik2 tak respect kita kalau sentiasa meminta2 nih ... beta mengamalkan prinsip , kalau nak bagi , kita amek ... duit di tanganku tinggal RM3 ... itu adalah wang saku yang ayah tinggalkan semasa beta nak masuk sem baru ... minta duit dengan ayah & ibu adalah suatu perkara yang amat sukar untuk dilakukan walaupun beta tahu mereka mampu menyediakannya ... semenjak sekolah menengah lagi beta begini ... bukan beta sahaja , adik beta lagi 3 orang tuh pun begini ... kalau tak terdesak , kami takkan minta ... apa2 hal , kami settle antara 4 beradik ... adik bongsu pandai mintak2 & dia slalu kami sisihkan ... kalau kami susah , kami takkan biar dia tahu sebab nanti der bawa mulut kat parent ( anak bongsu suka pecah lobang ... haha ) ... kalau tak boleh settle dalam adik beradik , katakan hari nih / esok tarikh akhir bayar duit buku ke rombongan ke dsb , masa tuh baru mintak duit ... masa tuh ayah pun nak ngamok sebab mintak last2 minute ... kadang2 sampai nak kena hempuk sebab ada program kat sekolah yang bermanfaat tetapi berbayar , kami tak datang sebab tak der duit ... tahu dek ayah , memang teruk kena maki ... nak buat macam mana , ibu adalah contoh tauladan yang terbaik buat kami 4 beradik ... selama ibu kahwin dengan ayah , tak pernah sekalipun kami lihat ibu mintak apa2 dengan ayah ... ayah sendiri ngaku yang ibu memang tak minta apa2 , bila dah tua2 nih , apa yang ibu belek dalam kedai , terus ayah belikan untuk ibu ... romantik seyh ... ibu belek2 handphone , time2 tuh ayah terus bayar ... terkejut ibu ... no wonder lah adinda kedua & ketiga sangat5 dekut ... sanggup x topup , sanggup puasa , sanggup tahan perut sebab malu nak minta duit ... kalau nak buat part time job , mahu kena amuk dengan ayah ... adik yang bongsu rajin mintak2 sampai parent x suka bawak beliau pergi shopping ... kalau start dr beta sampai adik nombor 4 , sampai ayah kena cakap gini "nak apa2 , ambek ajer ... bukan kamu yang bayar , ayah yang bayar" ... huhu ... ok lah , sebab beta malas nak pikir pasal duit , beta menyibukkan diri dengan aktiviti2 tertentu ... baca jerk liputan selama 4 hari di bawah ...

KhAMiS
Kelas pagi beta mencemar duli ... perubahan kelas berlaku lagi ... pelajar post STPM & post diploma dipisahkan ... huhuh ... bagus2 ... sikit2 senang sikit nak belajo ... kelas petang lagi sikit ... beta seorang jerk yang datang ... kelas PC maintenance tuh tiada yang nak join ... syian betol ... last2 , lecturer beta cakap "mana boleh nak buat kelas kalau awak seorang student saya . pihak atasan akan tutup kelas kalau awak seorang studentnya ... well , beta terpisah dengan rakan2 seperjuangan akibat jadual yang bertindih ... Ada kelas yang beta kena tukar supaya beta tak drop subjek elektif nih ... Malam tuh plak , berjumpalah plak dengan pengetua kolej baru iaitu Tuan Haji Bahaman jamaluddin ( correct me if i'm wrong ) ... Malam itu , satu perjumpaan khas pelajar2 blok 3 telah diatur bersama dengan perngetua ...secara peribadi , beta suka cara beliau yang kelakar walaupun berpemikiran islamik ... beliau juga menunaikan tanggungjawab sebagai seorang Muslim apabila bercakap soal galakan pelajar wanita menutup aurat & pergaulan antara lelaki & perempuan ... Beta rasa , mesti ramai yang kureng suka dengan cara pengetua nih ... beta mestilah ok jerk dengan beliau sebab sama taste ... haha ... benda yang tak terluah malam tuh ialah pasal TV ASTRO antara blok 2 & blok 3 ... macamlah beta nengok sangat TV tuh ... beta tengok sebelum pergi kuliah ... huhu ... tapi kelakarlah jugak sebab orang gelar blok 3 ni blok otai sebab semua senior yang tinggal kat situ ... masa sem 2 , beta & kawan2 tinggal di blok 1 , 1 blok dengan freshi ... blok 1 blok budak baik kot ... dari tinggal di blok budak baik , terus tinggal di blok otai ... hahaha ... excited nak jumpa pengetua kolej baru sampai lupa baca yaasiin ... haih

JUMAAT
Kelas IMA 455 dibatalkan oleh Dr sharif ... best3 ... beta download & chat tak hengat ... hahah ... petang tuh , beta ada kelas IMA 454 ... 1st meeting ... ketar paler lutut bila dengar classmate beta adalah dari semester 5 & semester 6 ... beta seorang jerk dari semester 3 ... nak tukar dah tak boleh sebab jadual bertindih ... ish3 ... memang segan abes sebab tak pernah kenal & tak pernah jumpa diorang nih ( jumpa , beta yang malas nak toleh ) haha ... memang kaku abes masa kelas ... core project kena create program dengan komuniti masyarakat either at library desa or library sekolah ... meeting sangatlah kelakar sebab senior2 tuh boleh tahanlah jugak sengalnya ... subjek nih tiada final tapi banyak projek ... 1st meeting dah berderet2 assignment untuk subjek nih ... jangan memain ... malam tuh pergi tengok demo silat ... semester lepas dah tengok , semester nih tengok lagi ... semester depan pun tengok lagi ... setahun 2x tengok silat & dengar penerangan yang sama tentang silat ... SEBAB NAK KUPON AKTIVITI jerk beta sanggup datang ...

SABTU
Menghadiri Kesatria 2 - Tempur Tanpa Senjata pada pukul 10.30AM - 12.30PM ... manghaik ... memuler datang , dah kena berkawad ... lain macam lak rasa kawad beta ... ada gak komander yang bisik2 , dah lupa skill ker ?? Jawapan beta , memang dah lupa pun sebab sem lepas bukannya beta berkawad ... ahahaha ... men taram jerk ... then bermulalah latihan tempur tanpa senjata ... tengah2 hari terik tuh jurulatih soh tekan tubi ... memang tak boleh blah , nasib jerk muka 2 orang abang ATM tuh manis jerk ... kekeke ... bila kena jerk tekan tubi , baru teringat yang dah lama beta tak melasakkan diri ... semalam kira drastiklah sampai lebam2 lutut ... huhu ... banyak gak belajar semalam sampai tak ingat ... action tahu , tapi arahan tuh beta tak mahir lagi ... interesting lah blajo nih tapi memang penat abes ... parent beta pun tak tahu beta join koku apa sebab beta cakap kat diorang beta join karate ... asalnya begitu tapi mengubah fikiran pada saat2 akhir sebab malas nk berulang ke UiTM seksyen 2 ... Jadual padat & beta tak suka keadaan yang terkejar2 ... itu sebab lah join kesatria 2 ... ramai kawan & senang jerk kot nak target A+ ... hehe ... kalau beta itam & kurus skit sem nih , tolonglah jangan tanya kenapa ... hahaha ... balik2 & letih sangat ... tapi hati tak senang tengok homework & note yang berlambak atas meja ... siapkan homework , susun note & lunch ... malam lak , beta buat sesi mendownload dengan 3 lappy ... hehehe ... download lagu lain , download movie lain , blogwalking lain ... seronot tol ... hakhakhak

Hari nih
hari donlod2 sambil baca novel agaknya ... kekeke ... malam kang ada mesyuarat persatuan mahasiswa hadhari ... datang dengan tujuan yang murni iaitu mengutip kupon seadanya ... hahaha ... semester lepas , beta berjaya mengumpul kupon aktiviti sebanyak 28 ... rakan2 lain begitu juga ... mungkin inilah faktor kami ditempatkan di tingkat 3 , blok 3E ... 2 sem tinggal di tingkat 4 ... sem lepas langsung tiada connection di rumah sampai pergi kuliah , bawak aswad tetiap hari ... sem nih ... hahaha ( gelak jahat ) ... alhamdulillah , syukur sangat2 ... penderitaan sem lepas terbayar juga pada sem nih ... huhu ...

4 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

ya rabbi..tension nye jadi ko..mcm2 kene buat hahahaha

memang aku benci bile nak kene bayar utang mcm2 ni..ceh!

erk, satu lagi, aku jenis rajin memintak kat ayah aku. sebab aku taknak la duit die tu habis ke lain hahahahaha.

zubair.. said...

beb..salam..memg ptptn akn kuar nti bulan 8..skali dgan dbak ipts y akn mndftar msuk ptngahn blan 8..dhrp bsabo k..hu3..

geng@usm said...

ya Allah cik antoo, sian ko...nak aku tlg x..xpe ko roger je kat ym aku ek

job said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社