Sign by Dealighted - Black Friday Coupons

KrONi

Tuesday, May 12, 2009

SeLaMAT HaRi IbU : AiR TaNgAn …

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Dedikasi untuk bonda tersayang , Puan Zaiton Ali ( doesn’t know when she can found this entry , hehe )

Walau terpisah oleh jarak dan masa , walau mahal macam mana sekali pun kita beli , walau sebaik mana masakan chef2 terkenal kita pernah jamah , hakikatnya kita akan kerap membandingkannya dengan masakan ibu kita dan akan berkata “ala , kan best kalau ibu ada dan boleh masak bla bla bla …” tidak kurang juga ada yang mengalirkan titisan hangat dari mata sewaktu makan akibat kerinduan terhadap ibu ( especially for girls yang dok jejauh dengan ibunya ) … belum masuk bahagian tak lalu makan sebab asyik nampak muka ibu jerk kat makanan tuh … this is my experience with my friends especially girls ( kalau boys , diorang tabah lagi ) … persoalannya , kenapa nak masakan ibu jerk ???

Kata orang , itulah penangan air tangan ibu … masakan ibu melalui proses menyiang , membasuh , memotong , manggaul , menguli , mengacau sambil berselawat , menanak nasi sambil berdoa , pendek kata macam2lah aktiviti yang kebanyakannya melibatkan tangan secara tak langsung … Jari tukang masaklah yang paling banyak menyentuh makanan … Jadi , dalam masakan ibu , air tangannyalah yang paling banyak “terlarut” bersama bahan2 masakan …

Betul ke air tangan memberi kelazatan kepada makanan yang telah dimasak ??? Air tangan nih sila jangan rujuk kepada keadaan air yang berada di tangan ibu . Air tangan yang dimaksudkan ialah aliran kasih sayang , kesungguhan , keceriaan dan ketulusan hati seorang ibu yang memasak untuk anaknya . Beta tak pandai demand dengan ibu beta . Housemate ada lah yang demand sikit . Kalau tahu ibunya nak datang , mereka selalu pesan “mak , dah lama tak makan sambal udang petai mak .Rindu! Minta tolong masakkan boleh tak ???” … Si ibu pasti terharu apabila anaknya menyatakan perasaan kerinduan terhadap masakannya . Maka si ibu pun masaklah sambal udang petai . Bukan untuk anaknya sahaja . Untuk kawan2 anaknya sekali si ibu masakkan . ( beta tak makan apa2 yang berkaitan petai & jering ) . Selesai makan , si anak akan menelefon ibu dan berkata “terima kasih mak sebab masakkan . Kawan2 puji sedap” … kalau dapat housemate macam beta nih , beta akan jerit “makcik , terima kasih . sedaplah . kalau boleh , masaklah lagi untuk kami” … kawan2 pun kenang masakan ibu kita kadang2 …

Motivator & psikologist berpendapat kerja yang berkualiti akan terhasil jika kerja itu dilakukan dengan penuh kasih sayang , ceria , tulus dan ikhlas . Dorongan kerjanya bukan untuk “mendapat” tetapi untuk “memberi” . Semakin kurang nilai2 yang telah disebutkan sebentar tadi dalam kerjanya , maka semakin rendahlah kualiti dan produktiviti kerja tersebut .

Lihat kepada realiti kehidupan beta , adik itam seorang jerk yang tak suka bawa bekal yang dimasak oleh ibu ke sekolah . tak tahulah kenapa kan . yang pasti , duit belanja tuh kadang2 macam tak cukup jerk RM2 sehari . Bekal makanan beliau tak pernah habis jika beliau bawa . Suatu keadaan yang berbeza . Beta menghargai masakan ibu & membawa masakan yang ibu bekalkan walaupun semasa itu beta belajar di tingkatan 6 atas . tak sedap macam mana sekali pun , beta akan makan sampai habis ( realitinya , beta suka makan sampai habis sebab tak suka membazir ) . Pengajian di Shah Alam ( jauh daripada ibu ) sangat2 tak best . sebab? Sebabnya beta sangat cerewet tentang makanan . makan mahal2 pun jenis tak kisah . tapi memang rindu betul kat masakan ibu . Untuk menghilangkan lapar , biasanya beta akan membeli antara 2 lauk sama ada ayam @ telur ayam ( beta tak makan seafood termasuk ikan laut ) … paling best kalau ayah @ ibu cari ikan sungai di merata pasar semata – mata nak bagi anak mereka yang cerewet nih protein … ( gumbira kalau ada sepat , patin , talapia & keli ) hehe … Istimewa masakan ibu beta , nan ado perencah2 segera termasuk aji no moto & nan ado cuka … my dad sentap lorh kalau ibu bubuh menda2 tuh … my dad sangat5 cerewet tentang makanan … chef kat restoran pun beliau boleh kutuk ... korang tahu , cekodok air garam pun beta boleh rindu … huhu

Keluarga beta jarang2 makan di luar ... big boss kan cerewet , kena makan di rumah ... lagi pun , makan di rumah lebih jimat dari makan di kedai2 , restoran2 , kafe2 & hotel2 ... selepas makan dengan keluarga , ibu @ ayah suka bertanya tentang masakan mereka ( my dad pun kadang2 suka memasak ) “sedap tak ayah @ ibu masak ???” biasanya beta suka jawab “ok jerk” & “boleh tahan” … padahal dalam hati , “sedap , tak sedap tetap masuk ke perut ... hehe” … beta tak tahu cara nak pamerkan perasaan kepada orang … macamlah korang tak tahu weakness beta yang nih …

Akhirul kalam , selamat hari ibu buat ibu beta sendiri & tak lupa juga kepada ibu2 di seluruh Malaysia . Kepada perempuan bujang/janda/balu , Kurangkan maksiat untuk mengelak daripada menjadi ibu haram / ibu tumpang apatah lagi ibu ayam … haha … yer lah , kes buang anak & bunuh janin menjadik – jadik … beringatlah

12 comments:

naz ilyn said...

salam...
air tangan ibu ni mmg power lebih power dari minyak senyonyong dukun senah... hihihi saje jer buat cite.

ghost_MaR said...

naz ilyn ...
w'slm ... minyak senyonyong tuh dukun pompuan reti buat ker??? hihi

Faridrashidi said...

Salam ziarah,

Saya melinkkan blog ini. Selamat Hari Ibu. Jangan lupa baca dan berikan komentar di :

http://www.faridrashidi.com atau klik :

Kembara Sufi Mencari Aspirasi

rAtu saLju™ said...

selamat hari ibu ummi...semoga umi ceria n makin cumel..muah..syg ibu...errrr...leh ke berucap kat sini?...ahaks!

ghost_MaR said...

farid rashidi ...

i'm not ibu @ yg s'waktu dgn nya ... kawen pn x lg ... insya - allah , bila lapang , beta akn jenguk2 ke sana ...

ratu ...
boleh jerk wish kt sini tp dgn syarat soh ummi ratu dtg blog cik antoo lh eyh ... haha

mesmerising1 said...

selamat hari ibu lah jugak yer..
aaku dah kat melaka ...
hehe
dapat lah makan air tgn ibu puas2,. dah balik ke ?
ke aku yg lambat balik.. hehe

ubey said...

huk2. mashi,selamat hari ibu. semoga ko jd ibu yg berguna

░♥si lampu neon♥░ said...

org kata air tangan ibu memang berkat...lebih afdal kalau kita makan kat rumah , masakan ibu/anak-anak dari kita makan kat luar. lebih berkat, mengeratkan silaturrahim...

tapi satu jer la,

fam aku kalau makan tak duduk semeja. bersepah sepah perginye.

aku dok makan lam bilik

kakak aku dok lari naik bilik atas

abah makan kat dpn tv

adik makan sambil main PS

atuk makan kat meja makan

kdg2 kalau weekend je mkn semeja or bila abg aku balik oversea baru gather semeja.

hahahahahahah.

Hafiz said...

kalau dapat air kaki lagi power

ghost_MaR said...

wan ...
ak blk 8 may ri tuh ...
ko kot yg lmbt bebenau blk nyer ...

ubey ...
ak bkn mk org lerh ...
kawen pn x lg ...
hari bapa nnt , jg ko !!!

neo ...
dlm bilik pn leh mkn ???
lipas x dtg ke ms tido ???
x per lh , ad gak kn dok s'meja ...

hafiz ,
air kaki tuh p'ikut ayh pen jer leh guna ...
haha

P/S : korang , ak x slalu on9 , sorry eyh!

░♥si lampu neon♥░ said...

lipas tu kawan baik aku laa hahahaha

ghost_MaR said...

neo and the cockroaches ( ak dh lupa cemn nk spell e2 lipas dlm BI )

dulu , fauzi ak gelar der senyap2 lipas gak sbb ak tuko nm der jd ogy & the cockroaches ... hoho