Sign by Dealighted - Black Friday Coupons

KrONi

Monday, April 27, 2009

SoLaT JeMa'Ah ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

malam nih , bulan sabit muncul ...

saat azan Maghrib berkumandang , beta sedang menelaah IMC 402 ...

esok kan 1st paper ...

aisey , muak lak tengok note nih ...

bangun gi terjah keledek goreng syidah ...

then nadzirah , zaty , syidah & ain bertelekong ...

"Mar , jadi imam kami nak tak ? Dah lama tak solat berjema'ah"

"alahai , tak amek wudhu' lagi nih ... serius ke nak aku jadi imam korang ?"

"apa salahnya ... cepatlah maaaaaaaaar...."

ish , housemate beta kalau merengek macam budak kecik ...

beta pun jenis yang tak suka dissappointed orang tanpa sebab ...

sebenarnya , benak beta sering terfikir yang beta sudah lama tidak mengimamkan solat ...

dengan pengalaman yang sedikit , maka beta mengimamkan solat Maghrib pada hari ini ...

sepanjang setahun tinggal serumah dengan mereka , this is my first time join them for solat jema'ah ... dengan jadual yang padat & tak sama kelas , kami jarang2 dapat solat bersama ... mereka pernah solat berjema'ah tapi beta tak pernah join sebab sibuk @ period ... memang sweet lah dapat solat sesama ... harapan untuk diri sendiri supaya dapat lakukan lagi dengan kerap selepas ini ... bi- iznillah ... ( sebenarnya , sebelum solat , beta ada buat lawak tahap cipan ... bilal kami ( nadzirah ) gelak sampai tak boleh join kami solat , beliau solat sendirik ... hehe ... silap tol beta wat lawak sebelum solat )

usai solat , terkenang ayah yang telah menelefon beta petang tadi ... Khamis malam Jumaat , kami akan solat Maghrib berjema'ah yang diimamkan ayah ( nafis tak boleh jadi imam sebab pelat huruf "ro" ) , baca yaasiin sekeluarga , solat Isya' berjema'ah dan bersalam salaman ... seingat beta , mereka lakukan ini sejak beta berusia 5 tahun lagi ... sekarang umur dah meningkat ke 21 ... baru perasan yang kami sekeluarga dah lama praktik amalan ini ...

ibu beta selalu solat berimamkan ayah ... kalau berlaku perselisihan faham pun , ibu tetap nak berimamkan ayah ... amalan ini mungkin menjadi salah satu faktor hubungan mereka sebagai suami isteri berkekalan ... diharapkan berkekalan hendaknya jodoh ayah & ibu ...

P/S : solat berjema'ah kan banyak pahala ...
P/S/S : who will be my "imam" for my whole life ?
P/S/S/S : masa kat idrisiah dulu , beta selalu jadi imam untuk jema'ah yang solat LEWAT ... peraturan asrama idrisiah , seboleh - bolehnya solat jema'ah ... kalau lewat , kena denda ... beta ler tuh ... hahaha ... kelakau betol kalau ingat balik

5 comments:

ubey said...

ko mst rajin smyg jumaat kan. kah3

Sunshine in the morning said...

huhu..
alhmdlah..

amlakan selalu..
(kte org..ak nh..)
huhu

a Q r a m said...

Sila kahwin cepat. Hehe

_neo_ said...

wa bagusla ko..au respek dan suspek la kat ko wehh muaaahhhhh!

ko tgh carik imam ke?

carikan aku sepuluh K?

=)

ghost_MaR said...

ubey ...
x , ak tetiap ari wat solat teraweyh ...

sunshine in the morning ...
tetiap maghrib isya' ak jd imam ...
yg lain x nk jd imam klu ak join ...
apakah?

aqram ...
ko x moh kawen kew ???

neo ...
hehe ... mcm dh jumpa tp x tahu lh cemn ...