Sign by Dealighted - Black Friday Coupons

KrONi

Sunday, March 29, 2009

HaRi BuMi UiTM PuNcAk pErDanA ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))


hah korang ... beta ingatkan umah beta x kan tutop lampu sebab esoknya ada 4 orang housemate beta yang ada mid term test esoknya ... alih2 tutop gak ... saper tah g tutop main switch kolej kan ... so , dalam gelap2 tuh , sempat lah main SMS dengan teeeeeet ... mana leh bagi tahu ... RAHSIA !!! dalam gelap tuh jugak , aswad di on kn pakai bateri untuk memainkan citer blackwater ... walopun citer nih dah lama , ia amat berfungsi untuk meredakan tekanan kami yang dah penat belajar x sudah2 nih ... hehe ... Gelap gelita weyh malam tuh ... panas usah cakaplah ... kaler puteh kat 2 pic kat atas tuh flash kamera kami lah ... tapi kan ada 1 laman E kat blok 2 tuh , elok jerk letrik der on ... x aci tol ... per sebab tah terkecuali

Thursday, March 26, 2009

60 EaRtH oUr ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))


At 8.30pm on 28 March 2009, cities and towns across the world will turn off their lights for one hour – Earth Hour – sending a powerful global message that it’s possible to take action on global warming.

Taking the first step is as easy as turning off a light. By encouraging entire cities to perform this simple act, for just one hour, a powerful message is delivered to the world about the urgent need to address climate change, and shows that it is possible for everyone to make a difference.

Earth Hour 2009 will be a major call to action for every individual, government and business to take responsibility and play a part in ensuring a sustainable future. Iconic buildings and landmarks across Europe, Asia-Pacific, the Middle East and The Americas will go dark. People will join together to celebrate and create a conversation about the future of our planet.

Earth Hour is a message of hope and action. Imagine what we can do if we act together.

Join us for Earth Hour 2009.

http://www.earthhour.org.my/main.php

P/S : Hari nih hari ulangtahun kelahiran beta yang ke-21 kalau ikut tahun masehi ... tiada apa2 yang istimewa selain mengenangkan umur yang semakin meningkat tapi amalan tak meningkat2 ... haih ... kebelakangan ini sibuk dengan test , presentation & final project ... insya-allah 20042009 akan bermula peperiksaan besau ... harapan beta , tiada yang kecewa lagi dengan beta ... [ dalam sungguh maknanya :) ] ... korang yang nak exam tuh , semoga dapat 3.5++ ok??

Saturday, March 21, 2009

KeRjA kErAs ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

alah bisa , tegal biasa ...

korang paham ker per maksud ayat nih ...

ya , beta nak citer dengan korang walaupun si aswad nih berat ,

beta bawak jerk ke mana beta suka ...

lantaklah kan orang nak cakap beta poyo ker , nak berlagak ker , nerd ke ...

dah x kisah dah ...

diorang x paham betapa deritanya bila apartment x dapat connection LAN ...

pas tuh kalau nak pergi library ker , CC ker , x selamar lah untuk cucuk2 my portable device seperti external hard disk tuh ...

serik weyh 27 folder ilang sbb kaspersky telan dalam my external HDD tuh ...

sib baik hanto serbis ri tuh , jumpa balik sumer fail ...

makanya , beta akan ke mana2 dengan aswad , senang skit ...

nak on9 ker , nak wat kerja ker , nak bluetooth file ker , nak passing movie ker , beta lebih selesa dengan aswad sahaja yang dijamin terpelihara kaspersky nya ...

kalau ada kelas yang memerlukan kita duduk di lab , haruslah beta seret aswad sekali ... lecturer sok sek sok sek , aswad updatekan kaspersky ... beta bukak jerk ... seb baik lerh aswad nih pandai bawa diri ... kalau rasa2 nak jadi budak nakal , beta pun on ler YM & blog2 yang beta suka ... ya ampon !!!

nak bagi tahu yang beta baru nak jinak2 dengan dunia forum ... bila dah join nih , baru sedar banyak faedahnya kalau join forum nih ... boleh share2 knowledge , dulikkan yang sombong & yang suka ketawakan orang tuh ... memuler beta ingat forum nih ala2 mirc @ x lebih dari sembang2 kosong jerk ... tapi bila dah join , banyak yang kita x tahu akan jadi tahu ... dan kita pun boleh share knowledge kita setakat yang mampu ... tapi haruslah dikawal kerana beta rasa , join forum pon boleh jadi ketagih ... nesib jerk some link forum x leh loading dengan LAN kampus beta ... ekekeke ...x percaya??? sila try pergi ke syok.org , dungun.org , http://otaizone.com/forum/ & http://friendkorner.net/ ... rasa sendiri erk ... actually otaizone & friendkorner dh lm invite beta join diorang tapi beta wat2 busy ...

nak join ler nih ... hahaha ... jom weyh ...

P/S : tetiber anak buah group beta jeling2 sebab on9 ... ekekek ...
ya kawan2 , saya paham saya kena jalankan tanggungjawab saya ...
nanti gosip lagi erk ... tinggal dulu ...

saper nyer kj nih candid2 ???

Thursday, March 19, 2009

KeRJaLaH !!!

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

kerja x pernah bosan untuk membayangi life beta ...

siap 1 , datang yang lain pula ...

kalau tangguh , berderet & bertindan pulak dengan tugasan lain ...

moralnya , jangan suka tangguh kerja ...

kesimpulannya , group beta tak der idea nak siapkan report infrastructure UnISel ...

masuk scribd ( streaming document ) , lm tol loading ...

ri nih beta dapat "bendera jepun" ...

makanya , lepak library sampai malam ( online sekali ) ...

bukan lepak saja , tengah ikhtiar ler nih cemana nak siapkan report yang kena submit esok padahal 1 hapah mender pun x wat lagi ...

huhuh ... daaaa

YaHuDi BiJaK ???

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Disebalik Musibah

Menemui saudara ku sekalian, sekali lagi Yahudi bermaharaja
lela membantai penduduk Gaza baru-baru ini, tanpa merasa belas kasihan. bagi kaum Yahudi, Palestin adalah negeri mereka, walaupon
dari segi sejarah, memang mereka tahu, Israel memang bukan milik mereka yg
mutlak, terima kasih kepada kerajaan British yang memberi mereka penempatan
selepas dihalau oleh Hitler pada perang dunia kedua. Tak perlulah saya
mengulang lagi peri laku kaum Yahudi yang sekian lama di halau oleh umat
manusia dari zaman Firaun lagi, berjuta juta kaum Yahudi telah dibunuh,
tiada suatu bangsa didunia ini yang dibunuh begitu ramai dimuka bumi ini
dan kini telah muncul pula di Amerika,kumpulan anti Yahudi , kerana mereka
(pribumi Amerika) telah mulai sedar yang mereka telah menjadi hamba dibawah
telunjuk Yahudi (Proxy) Hanya masa akan menentukan peledakan dimana kaum
Yahudi pula akan menemui penghalauan beramai ramai keluar dari bumi
Amerika, mustahil? Jika anda lihat sejarah, tiada apa yang mustahil akan
berlaku terhadap kaum Yahudi.

Setelah memantau beberapa laman web, saya ada terbaca tesis mengenai kaum
Yahudi dan saya tertarik untuk membaca dan menterjemahkanya ke bahasa
Melayu, semoga dapat memberi manfaat kepada kita dan generasi
akan datang. Janganlah kita dok mengutuk kaum Yahudi terus terusan, sedang
badan dunia (UN) tak dapat melakukan sesuatu. Pembantaian secara zalim
di Gaza akan segera dilupakan tanpa satu pon general tentera Israel dibawa
kepengadilan (sila lihat sejarah UN) maka itu kaum Yahudi bertambah
bongkak, tujuan mereka hanyalah melemahkan kaum Arab disekeliling mereka.

Tesis itu bertajuk "Why the jews so smart". suka cita saya alih bahasakanya
secara ringkas. Setelah membaca tesis itu, ianya dapat mengubah cara diet
saya, semuga pasangan muda dapat mengamalkanya demi melahirkan generasi yang
baik.

Hakim Ma'ruf Bin Hj Abdul Kadir
Universiti Massachuset
USA.
******************************************************


Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa
hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan
untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak
dapat dinafikan, ramai cendekiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang,
Engineering, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan,
dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai
oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan,
perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan saya sedang menghitung
hari untuk pulang ke California, saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi
begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini
suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana?
Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk PhD saya, disamping kebaikan
untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni.. Untuk pengetahuan anda
tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana
untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama,
persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data - data tadi
saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum - kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel,
setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya
perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si
ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah
metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang
mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa
soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang
minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya
bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ya,
ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih
otak beliau, semoga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat
saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik
kepada metamatik tadi, tanpa merasa jemu, beliau membuat latihan metamatik
sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal
mengandung beliau sangat gemar makan kacang badam dan kurma bersama susu
, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa
kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang,
menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala
ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan
dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat
orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan
untuk ibu - ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara
pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama
perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet)
dan biasanya daging tidak akan ada bersama di meja jika ada ikan, menurut
mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan
kacang adalah suatu kemestian, terutama badam. Seperkara yang pelik ialah
mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama.
Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan
buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat
(nasi atau roti) dahulu , kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita
rasa mengantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran di sekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan di rumah
Yahudi, jangan sekali - kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh
anda keluar dari rumah mereka dan merokok diluar rumah mereka. Menurut
saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat
merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada gen, ini
bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh
atau lembab). Suatu penemuan yang dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami
bidang genetik dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya,
pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawat tadika mereka. Pemakanan anak - anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang
badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever). Di dalam
pengamatan saya, kanak- kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut
mereka bermain muzik dan memahami notnya dapat meningkatkan lagi IQ
kanak - kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman
untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum
Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak - anak Yahudi akan diajar metamatik
berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di
dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak - anak di
California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun
kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak
Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi
mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari,
menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak supaya fokus
sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan
negara.

Selanjutnya , pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah). di sini
murid - murid ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan
mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatan
lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa
senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institusi
tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh
terperanjat melihat mereka begitu agresif dan serius tentang
perniagaan. pada tahun akhir di universiti, para penuntut bidang perniagaan
dikehendaki melakukan projek dan memaplikasikannya dan anda hanya akan
lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan
sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian
seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak
hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg
mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh
fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah
satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini
dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen di kepala, banyak
agama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya
menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak
kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering
menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang
Jepun yang pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi
(ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York , Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg
berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika
mereka ada idea yang bernas, jawatankuasa akan memberi pinjaman tanpa
faedah dan pentadbir dari jawatankuasa tadi akan bekerjasama dengan anda
untuk memastikan yang perniagaan mereka menurut landasan yang betul. dengan itu, lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di
Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah
naungan dewan perniagaan Yahudi di New York . Graduan Yahudi dari fakulti
perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar di persatuan ini dan
digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa
faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California
sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak
boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa,
beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu
mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi
konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara
pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak,
menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak
kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih
anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan
konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genetik bodoh
akan mengikut ke jenerasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun
2005 amat memeranjatkan sekali, di sini perokok seperti dianaktirikan dan
begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak
rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya
puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan
seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi
pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat
banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya
negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok,
saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja
Indonesia, jika anda ke Jakarta , dimana saja anda berada, dari restoran,
teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak
rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan
penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat
disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah
mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka
begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah
kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan
akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal agama atau bangsa,
adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga
ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yang ingin saya
ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yang bijak
seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya
memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan
saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri
tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg
telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat
menulis essay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esaynya hanyalah mengenai
Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yang bijak dan
bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan
bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

Terima kasih kepada sufianPC sebab belanja beta kopi mocha & spaghetti bolognese ... jangan lupa belanja lagi eyh ... so kepada ibu2 mengandung , sila amalkannya ... kalau terkena tuh , sila jangan melenting kt beta ... bukan beta yang tulis ... i just wanna share it with u , k



Tuesday, March 10, 2009

SaNtAk ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Laporan hari Jumaat ( 06032009 )
habis kelas pukul 5.15PM ...
lepak2 di rumah jaja amek movie ...
skali terlajak sampai pukul 7PM ...
kelam kabot balik umah sendiri ...
sempat singgah beli nasi lemak & air sebab tak sempat nak men masak2 ...
semayang2 , terus packing beg menggila ...
simple jerk packing , tepat pukul 7.50PM ,
kuor umah , tunggu bas ...
bas kuning x muncul2 plak ...
alhamdulillah bas rapid T605 muncul pukul 8.10PM ...
saing ngan zureen awek topup ...
beliau mahu balik kedah ...
sampai PKNS , g kuor kan wet takut emergency kang x der wet lak ...
lama weyh beta tersangkut kat PKNS ...
satu bas ke klang pun x lalu ...
tepat 9.30PM , muncullah T601 yang menghala ke klang ...
pukul 10 sampai klang central , sumpah beta cuak ...
kosong jerk , x der orang ...
jenoh lh kalau sangkut kat sini ...
mana nak merempat nih ...
tak der apa pon masa tuh ...
mujurlah ada bas cityliner ... sebijik jer plak tuh ...
beta menggagahkan kaki walaupun x tahu bas tuh pergi banting ke tidak ...
tapi , masa jalan tuh , doa sangat2 dalam hati supaya bas tuh pergi banting ...
alhamdulillah , bas tuh gi banting ...
sampai banting pukul 11.15PM ... FUH!
seha jempot lepas tuh ...
sampai2 , lepak tengok gambar seha & geng kesatria der ...
kol 1.30AM baru tido ...

******************************************************
hari sabtu ... bangun awal lah beb ...
masa nak amek wudhu' tuh , mak aih ...
sejuk sampai ke tulang ...
habis jerk solat subuh , terus capai comforter ...
x tahan weyh ... sambil2 mendamparkan diri tuh ,
kita main chicktionary ...
hehehe ...
pukul 9 , bersiap2 ...
pakai apa yang patut ...
hampir2 pukul 12 baru bergerak ke meru , klang ...
hantar pengantin laki untuk sesi nikah ...
abang seha yang nak menikah ...
beta berlakon konon2 jadi keluarga seha ...
naik kereta wira sekali dengan seha , maknya , kakaknya & adiknya ...
beta jadi pembawa hantaran ...
tak tahan u ! x leh blah tol ...
kira tengok r masa nikah , serah hantaran , every moment i see ...
kutip berkat ( saper ngajo tah ) ...
masa kat umah pengantin pompuan tuh ,
hujan lebat menggila siap lighting2 ...
beta pun ms tuh dh confuse antara lighting & flash kamera ...
masa melantak plak , beta amek nasi , ayam goreng , kerabu pedas & sayur campur yang sodap tak terkata ...
then , pulang semula ke banting ...
kakak seha yang nama kak yati & kak ummi ( kakak2 seha ) sampai ke rumah seha ...
kami bukak barang2 hantaran dari pihak pompuan untuk diagih2kan kepada saudara mara terdekat seha terutama sekali makanan ( cam coklat , buah , kek & lain2 ) ...
malamnya , beta g terjah umah cousin seha ( kawen gak ) ... makan nasi ayam ...
1st time weyh datang kenduri kawen malam ...
mamam nasi ayam lak tuh dalam majlis kawen tuh ...
ni lah adat orang jawa ( memang beta jakon tol lah masa tuh ... )
balik2 , baca paper sampai tertido kekenyangan ...

********************************************************
hari nih pun bangun awal ... sejuk tak hingat ...
hampir2 kol 10AM dah gerak ke klang ...
kali nih mak seha tak ikut ...
beta , seha & kak cikgu ( lupa r nama beliau , seha jangan marah erk ) naik van jerk ...
sampai2 x leh makan ...
ater , beta kan mengiring pengantin laki ...
tunggu r der make-up2 & dak2 kompang ...
tepat kol 12.30PM , pangantin berarak ke umah pengantin pompuan ...
sakit telinga weyh dengar bunyi kompang ...
dah lah matahari tegak atas paler ...
adalah dalam 10 minit tunggu pengantin pompuan ...
terbakar kulit beta yang sawo matang nih ...
hahaha ... beta & ahli keluarga besar seha cari tempat berteduh ...
huhuh ... bila pengantin pompuan dah kuor , kami iring separuh jalan ...
then melencong tengok menu makanan ...
makanya , beta & adik beradik seha beratur untuk amek satay ayam ...
ngeh3 ... kami wat don't know jerk masa abang seha bersanding ...
menu der , satay ayam , soto ayam ( ada nasi impit kalau x silap ) & nasi lauk2 ...
kulit lembu turut dijadikan menu lauk ...
nih memang 1st time lah kenduri kawen beta jumpa satay ayam & soto serta lauk kulit lembu ...
peghak x hingat beta masa tuh ...
agak bernafsu ler jugak masa memuler tengok menu skali bila dah bedal 7 cucuk satay ayam + air anggur 5 gelas ( panas2 mesti dahaga ) , x jadi makan menu lain ...
haha
balik awal ler jugak ...
sampai2 terus packing goodies bag untuk majlis sambut menantu ...
tetiber lak beta rajin menolong ...
malam tuh makan kat restoran juvita ...
abang ipar seha belanja ...
beta makan kuewteow jerk memandangkan beta x makan ikan siakap ...
menu untuk malamnya , ikan siakap 3 rasa , sotong masak kunyit , baby sawi goreng & sup tulang serta nasi putih ...
beta ratah lauk jerk sebab x amek nasi ...
balik2 umah , terus terjah TV sebab semangat nak sokong chong wei lawan badminton ...
skali kalah daaa ... staraight set weyh lin dan menang ...
rasa nak wat kenduri doa selamat jerk masa tuh ...
geram tak hingat ...

*******************************************************
hari isnin ... maulidul rasul ...
beta sesedap membongkang atas katil ...
skali skala tido pagi ...
dah lah sejuk kat sini waktu pepagi ...
nyaman nerk tido ...
kol 9 baru jaga ...
mandi2 , baca newspaper , breakfast ( ada tempe goreng , tempe potong halus2 , then celup ngan tepung yang telah dibubuh jintan , rempah2 , bawang putih & kunyit ) ... sedap weyh , cicah sos ... ni pun 1st time jugak jumpa menu nih ... sodap ... lepas melantak , layan pink panther 2 ... kureng menarik lah filem tuh ... pastuh beta amek lappy seha , cucuk kan my external hard disk , then layan citer camp rock ... huhuh ... lepas tuh layan coffee prince sekerat ...
pukul 2 solat zuhur & siap2 untuk balik ke shah alam ...
dari banting ke shah alam , seha drive , kakak der dok sebelah ...
jimat wet ... x yah beli tiket ... ekekkeke ....
rilaks2 ngan housemate sampai larut malam ...
tengok slumdog millionaire lagi skali versi DVD ...
ri tuh dah tengok versi mini-wayang kat dining kolej ...
best beb movie nih ...

*************************************************************
hari nih ...
semenarnya banyak assignment ...
tapi x jumpa bahan ...
akal paling selebet ialah layan blog ...
muahahaha
esok yang terkentot2 nak siapkan assignment beta gak ...
adoyai ...
mahu chow ...
x dinner lagi neyh ...
berat lah ko nih aswad ...
nk pinjam broadband kering beta malu plak ...
cessss , selama nih x malu ...
huih !


Saturday, March 7, 2009

SaJeR ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

NAIK TAK TURUN TURUN ...:soal:
JAWAPAN DIA IALAH UMUR ...:kih:
TERIMA KASIH KEPADA UBEY KERANA MENCUBA ...:pom2:
TEKA TEKI LAIN ...:gulak:
JALAN TAK HENTI HENTI ...:lumpat:
PER DIA WAHAI KAWAN2 ???:nana:

SELAMAT HARI ULANGTAHUN KELAHIRAN YANG KE-47 BUAT IBUNDA TERSAYANG , PUAN ZAITON ALI ... TERIMA KASIH KERANA MENGHABISKAN SEPARUH USIAMU MELAYAN KERENAH DEGIL ANAKADAMU INI ... SEMOGA ALLAH PERMUDAHKAN JALAN HIDUPMU , SEMOGA ALLAH AMPUNKAN DOSA2MU DAN SEMOGA TABAH DAN SABAR MENJALANI KEHIDUPAN SEBAGAI MUSLIM , ISTERI , IBU DAN GURU . SAAAAAYANG IBU . ( beta tak pernah ungkapkan perkataan sayang secara lisan , sampai bila tah nak terus macam nih . sebab tuh makin kompleks bila dah couple , tak pandailah nak ucap ayat2 gitu ... impian beta , beta nak cakap kat ayah & ibu yang beta sangat sayang mereka . lepas tuh , baru cakap kat kekasih hati yang beta juga sayang beliau ... ahakz! )

KINI BETA BERADA DI KAMPUNG SNGAI LANG , BANTING , SELANGOR.

Thursday, March 5, 2009

CoMpUtEr pRoGaRaMmEr ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

:yum:Kepada semua girls kat luar sana , sebelum memutuskan untuk berkahwin dengan seorang computer programmer , anda perlu berfikir semasak - masaknya terlebih dahulu agar anda tidak menyesal di kemudian hari . Kat sini beta nak bagi contoh sikit antara perbualan seorang isteri dengan suaminya yang merupakan seorang computer programmer ... :kih:

Suami : ( setelah pulang lewat dari office ) . Selamat malam sayang , sekarang saya logged in .
Isteri : Honey ada beli tak barang yang sayang pesan tadi ???
Suami : Bad command or filename .
Isteri : Tapi kan sayang dah telefon honey tengah hari tadi kat pejabat suruh honey beli !
Suami : Errorneous syntax . Abort ?
Iateri : Ish , honey ni takkan itu pun tak ingat ! Hah , honey kata tadi dalam telefon nak beli Vaio ! Mana dia ??
Suami : Variable not found .
Isteri : Honey ni memang tak boleh haraplah . Bagi sayang kad kredit honey tuh , biar sayang pergi belikan Vaio tuh dan barang dapur sekali .
Suami : Sharing violation . Access denied .
Isteri : Honey ni tak sayangkan sayang eyh ? Honey lebih sayangkan desktop honey tuh daripada sayang . Sayang tak tahanlah kalau macam nih selalau .
Suami : Too many parameters ...
Isteri : Sayang menyesal pilih honey jadi suami . Harapkan muka jerk ensem ...
Suami : Data type mismatch .
Isteri : Honey nih memang betul2 tak gunalah !
Suami : It's by default .
Isteri : Macam mana pula dengan gaji honey ??
Suami : File in use . Try later .
Isteri : Kalau gitu , apa peranan sayang di sisi honey sebagai seorang isteri ??
Suami : Unknown virus !:puppyeyes:

P/S : Selamat pengantin baru kepada abang Spiderman pink yang akan melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi ... Jangan buat macam nih tau ... huhuh

Wednesday, March 4, 2009

Bunyi CMOS ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Pernah tak korang dengar bunyi "beep" daripada CPU korang?
Ada bermacam jenis bunyi kan?
Hah.. itu kerana datangnya dari CMOS (Complimentary Metal Oxide Semiconductive)CMOS ni mcm bateri JAM jer saiz nya....
Jom kita tinjau bunyi tu....
Bunyi BEEP.................
Terdapat beberapa jenis modul / model BIOS (basic input output system) pada motherboard anda.

Pernahkah atau mungkin anda pernah mendegar bunyi BEEP pada komputer anda sewaktu masa menghidupkan / onkan komputer anda?
Jika anda pernah mendengar bunyi BEEP, bagaimana pula anda mahu mentafsir bunyi BEEP tersebut?
Di bawah ini saya sertakan beberapa jenis model BIOS yang popular.

AMI BIOS
1. Bunyi BEEP hanya sekali sahaja.Kemungkinan RAM (random access memory) mempunyai masalah atau puntidak dipasang dengan betul.
2. BEEP sebanyak enam kaliKemungkinan keyboard / papan kekunci anda sudah rosak atau tidak dipasangkandengan betul pada p/s2 port atau USB port.
3. BEEP sebanyak lapan kaliKemungkinan VGA (Video Graphics Array) kad atau pun graphic card andamengalami masalah atau pun tidak dipasang dengan betul.
4. BEEP sebanyak 11 kaliChecksum Error iaitu melibatkan bateri CMOS anda pada motherboard. Anda bolehmenukar bateri CMOS yang baru jika mengalami masalah ini.

Award BIOS
1. Bunyi BEEP yang panjangMemori anda mempunyai masalah atau tidak dipasang dengan betul.
2. 1 BEEP panjang dan 2 BEEP pendekVGA kad atau graphic kad mempunyai masalah atau tidak dipasang dengan betul.
3. 1 BEEP panjang, 3 BEEP pendekKemungkinan keyboard anda bermasalah atau tidak dipasang dengan betul padap/s2 port atau USB port.
4. Bunyi BEEP yang berpanjangan (contiuouns BEEP)RAM atau VGA kad anda tidak dipasang dengan betul.

Pheonix BIOS
1. 1 BEEP, 1 BEEP dan 4 BEEPDisebabkan BIOS anda tidak berfungsi. Boleh update atau flash BIOS.
2. 1 BEEP, 2 BEEP dan 1 BEEPDisebabkan motherboard anda yang sudah rosak.
3. 1 BEEP, 3 BEEP dan 1 BEEPRAM anda mungkin bermasalah atau tidak dipasang dengan betul.
4. 3 BEEP, 1 BEEP dan 1 BEEPAdalah disebabkan masalah motherboard computer anda.
5. 3 BEEP, 3 BEEP dan 4 BEEPVGA kad atau graphic anda bermasalah atau tidak dipasang dengan betul.

Selain itu, sekiranya anda mempunyai modul BIOS yang lain, anda boleh melayari laman web http://www.bioscentral.com/ ... Kalau bunyi pelik sangat , maknanya ada binatang lain yang idop dalam BIOS korang ... mungkin dah kena tebuk dek tikus kew , kena makan ngan ulat sampah kew ... hehehe ...

Terima kasih kepada Bro Komando sebab menyajikan beta kopi Cappucino & Pasta carbonara ...