Sign by Dealighted - Black Friday Coupons

KrONi

Friday, December 19, 2008

CeRiTa JuMaAt ...

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

:sleep:Semenjak semalam , waktu tidur "ana" semakin teratur ... tidur selepas Isya' dan bangun semula pada jam 4 pagi ... "ana" akan mengurangkan aktiviti internet untuk mengelakkan ketagihan selepas pulang ke kampus nanti ... :off:"ana" akan online selepas solat tahjud ... alhamdulillah , cuti ini "ana" jarang2 tidur selesai solat subuh ... dating dengan aswad sudah semestinya ...

pagi ini mahu ke suatu tempat bagi menyelesaikan suatu urusan ... urusan itu memerlukan RM300 melayang ... rabak duit PTPTN "ana" untuk bayar balik kat ibu ... huhu ... pergi ke sana dengan adik itam untuk memberi dia sedikit pelajaran tidak formal ... hehe

perkenalkan ... inilah adik itam ... kat rumah memang panggil gitu ... kadang2 jer panggil sue ...

8.00 AM : merajinkan diri memasak nasi goreng cina sebagai sarapan ... masak sikit jerk ... perut "ana" & adik itam kenyang dah lah ... yang lain ( adik2 lain ) , masak sendiri kalau nak ... saper soh korang tido kan lepas subuh ... huhu ... dah makan2 & siap2 pakai baju , terus salam ibu & kuorkan duit kat ATM machine ... ingat nak kuorkan RM300 skali check akaun ada RM1000++ ... ish , RM400 jer lah ... hiks!

9.30 AM : memulakan perjalanan ke bandar ipoh dengan menaiki bas tambang ... "ana" masih trauma lagi untuk menunggang motor sendiri ... sepatutnya lesen P dah tuko ke lesen pro ... ( peh , dah pasan lak! ) ... tawar ati nak tuko & dah tak kisah dah dengan lesen ... malas nak amek tahu ... dalam hati dok berdoa moga2 orang tak ramai sewaktu mahu menyelesaikan urusan itu ... kaunter kerajaan selalunya ramai ...

10.45 AM : tiba di stesen bas medan kitt ... menapak sedikit untuk sampai ke pejabat itu ... alhamdulillah doa dimakbulkan ... memang kaunter lengang ... sampai2 terus bayar ... tapi geram jugak ... penat "ana" merayu , wat muka kesian + ayu konon2 ... pegawai tuh tetap tak nak kasi diskaun ... muktamad RM300 ... bayar jer lah walaupun tak rela ... hoih , ada balance lagi RM100 ... Jom lah adik itam kita berfoya - foya ...

11.00 AM : terus menapak semula ke medan kitt untuk menaiki bas ke Jaya Jusco Ipoh a.k.a. Kinta City ... sampai2 terus naik ke top floor ... cari kaunter KAMPUNG TANJUNG EMAS ( saper terror , tekalah ) ... mahu nengok itu keanu reeves pukul 12.50PM ... lepas beli tuh , terus cari popular ... lepak dalam tuh sampai pukul 12 ... tapi tak beli satu haprak pun ... just baca2 & belek2 buku2 baru ... haih , goyah iman masa kat sini ... berperang dengan perasaan , nak beli ke tak ... keras kepala & keras hati telah menguasai perasaan dengan jayanya ... memang tak beli apa2 pun ... sebelum jam menginjak ke 12.50 PM , kami 2 beradik pergi mencari makanan untuk dibuat alas perut ... kami ke McD untuk membeli chocotop ... then kami masuk ke jusco untuk membeli mini pizza & donat ... air memang dah bawak sesiap dari rumah ... so , peruntukan untuk air memang tak der ... ( dah kedek tuh kedek jugak ) ... lepas tuh kaco jap my bro yang tengah kerja kat dalam jusco menjaga brand canggih ... tapi kami tak borak pun , hanya lalu dengan muka yang penuh sombong & angkuh dan kami dengar suara yang sangat kami kenali itu menjerkah "kaya erk orang tuh hari nih merayap sini" ... suara my bro lah ... saper lagik kan ... "elleh , macam aku tak pernah jejakkan kaki kat jusco waktu aku papa kedana" ... jawab dalam hati jerk ... hohoh ...

12.50 PM : dengan penuh excited mahu melihat keanu reeves ... hehe ...

2.50 PM : selesai nengok keanu reeves & jennifer connely ... sejuk & mahu "ke sungai kecik" ( saper belajar bahasa melayu tinggi , mesti tahu istilah nih ) ... hehe ... lepas tuh menunaikan fardhu zuhur di surau jusco ... segala - galanya bersih di situ ... telekong & sejadah also bersih serta tiada lagi hapak macam surau UO ipoh ... hehe ... lepas tuh , kami turun beli sedikit megazine untuk bacaan santai sekeluarga ( yang baca semua muka surat majalah2 tuh "ana" seorang ) ... hoho ... lepas tuh singgah kat tempat my bro kerja , der terkezut sebab kami lepak lama babeng kat situ ... beliau ingat kami dah balik ... der tak tahu ker walaupun "ana" sengkek , "ana" boleh dok dalam shopping complex at least 1 hour ... window shopping & pemerhati gelagat manusia ... heheh ...

3.15 PM : menunggu bas dan bertolak ke giant ipoh untuk sesi memenuhkan perut ... hehe ... "ana" nih memilih sikit bab makan kebetulan kempunan kat hotplate mee a.k.a. sizzling noodle ... lama wo tak jamah makanan tuh semenjak lepas accident ... kebetulan , kat giant tuh kira sizzling paling best ... hohoh ... actually "ana" tak suka makan makanan panas @ suam ... "ana" suka makan makanan sejuk bagi mengelakkan tekak & lidah terbakar ... lagipun makruh makan makanan panas ... keropok lekor sejuk yang liat & keras sepinggan pun "ana" boleh habiskan ... hahah ... makan hotplate dulu2 pun "ana" letak ais ... tapi , perut dah lapar yang teramat , bedal jerk ... kehkehkeh ... habis makan , cari public phone sebab nak lepak kat rumah kawan baik "ana" semenjak dari tingkatan 3 , NABILA ... usai menelefon , jumpa zaidatul anisah ( kawan masa form 6 tapi kami lain2 kelas , beliau berada di Universiti Malaysia Sabah ... ) kami bertukar - tukar cerita di tepi restoran merrybrown ... kejap jerk ...

5.00PM : sampai di rumah cik biela ... jalan kaki jerk sebab rumah beliau dengan giant dekat jerk ... adik itam menjerit - jerit masa berjalan sebab matahari terik tegak di atas kepala ... kulitnya semakin hitam ... hahah ... lepak kat rumah cik biela nih ada sebab ... mahu tumpang solat asar sambil jumpa family der ... "ana" nih dah biasa dengan rumah beliau & kekadang tumpang tido gak kat rumah beliau jika dah lama tak jumpa ... kira ala2 rumah ke-3 lah ... hehe ... adik beliau ( syakir ) dapat 5A dan meneruskan pengajian di sekolah Izzuddin , ipoh ( sekolah agama laki kat bandar ipoh ) ... tak sangka lak , muka cam bodo2 & suka men game tak sudah2 pun boleh cemerlang ... moralnya : orang laki ada 9 akal 1 nafsu ... korang nih pandai walaupun belajo cincai2 ... korang suka kutuk2 dak pompuan straight study ... padahal orang pompuan study sebab kami lambat nak pickup ... sebab tuh kena belajo kuat skit ... aik , terkuor tajuk lak ...

7.00PM : beta bersama adinda beta telah selamat mencemar duli di istana hinggap beta ... hehe ... cik biela tuh anto naik wira aeroback ... hujan lebat sangat sampai tak nampak jalan ... tapi beliau cool jerk bawak lelaju macam nak bagi "ana" accident lagi ... alhamdulillah selamat sampai rumah ... hahah ...

nak tahu apa motif "ana" bawak adik itam jalan2 pergi tempat2 best tapi naik kenderaan awam ... naik bas tambang buruk plak tuh ... sebab beliau nih sangat2lah high taste ... "ana" pun tak high taste macam beliau ... baru2 nih , beliau ikut ibu shopping kat tesco ... ibu ingat nak beli sekali kasut sekolah dia ... kasut2 sana kan sepasang RM5.00 - RM15.00 sepasang ... kasut sekolah cap ayam lah ... berguling2 der cakap kat ibu dia tak nak kasut tuh ... sebab musabab beliau ialah kasut tuh bukan jenama BATA , PALLAS & apa tah lagi ... kira kasut2 tuh x der jenama ... melawa , berlagak bukan main minah sekor tuh ... selalu pergi mana2 ada driver hantarkan dia ... dia nih memang tak pernah naik bas tambang ... masa nak pergi tuh pun , der cakap tahan teksi jer lah ... ingat "ana" nak dengar cakap dia ??? huh! ... masa nak naik bas tambang tuh pun , nak tak nak jer dia naik ... sepanjang dia naik bas dari pagi sampai petang mulut dia asyik berbunyi , "bising ( kan bas tambang bunyi enjin kuat & ada bunyi tambahan seperti semua skru longgar ) , busuk , panas & lambat" ... semua orang sayang adik tapi tak bermakna sayang mesti dimanjakan ... "ana" ajar cara2 nak naik bas , cara nak mengenali destinasi bas , tempat2 bas berhenti dan macam2 lagi ... termasuk cara2 untuk tidak menjaga tepi kain orang ( mata asyik melilau tenung orang yang pelik2 lama2 , aku korek kang bijik mata tuh ) huh! ... "ana" nak ajar dia supaya tidak bergantung sangat pada orang lain ... usaha , pengalaman & ilmu mematangkan kita ... tapi kalau lepas "ana" ajar dia cara naik bas , kau semedang tak melekat kat rumah , siap ko dik ... aku ikat kaki ko tuh kang ... haha ...

kami berbelanja berdua kira2 RM65 ... makan2 , beli 3 majalah , chocotop , 2 ketul donat , 1 mini pizza , tambang & KAMPUNG TANJUNG EMAS ... macam tak percaya jerk 65 hinggit ... nasib baik bawak air minum dari rumah ... haih !!!
P/S : kami adik beradik memang kasar semasa bergurau ... :gulak:

2 comments:

ubey said...

hahha. tempat2 yg ko cite amat familiar bagi ak. jusco kinta city, medan kit, giant. rindunya

ghost_MaR said...

mesti seksa kn ubey dr UTP nk lepak kt iph ...
syian kt ko ...
padam muka ...
hoho